Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Financieringsvoorbehoud

Als je een huis wilt kopen, komt er veel op je af. Eén van de belangrijke dingen waar je goed op moet letten, is het financieringsvoorbehoud. Misschien weet je niet wat dit is, maar eigenlijk is het heel simpel. In deze blog leg ik je uit wat het precies is en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een financieringsvoorbehoud?

Stel je voor, je hebt je droomhuis gevonden! Je hebt de woning bezichtigd en je wilt een bod doen. Als je nog een hypotheek moet regelen, komt het financieringsvoorbehoud om de hoek kijken.

Een financieringsvoorbehoud betekent dat je kunt afzien van de koop als je de financiering (bijvoorbeeld de hypotheek) niet rond krijgt. Het is dus een soort “veiligheidsnet” voor jou als koper. Je zegt eigenlijk tegen de verkoper: “Ik wil het huis kopen, maar alleen als ik de financiering op orde kan krijgen. Als dat niet lukt, kan ik de koop stopzetten zonder problemen.”

Waarom is het belangrijk?

Het financieringsvoorbehoud is belangrijk voor jou als koper. Als je het voorbehoud niet opneemt in de koopovereenkomst en je krijgt de financiering niet rond, kun je in de problemen komen. Dan moet je het huis alsnog kopen, ook al kun je het niet betalen.

Met een financieringsvoorbehoud voorkom je dus dat je vastzit aan een huis dat je uiteindelijk niet kunt betalen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Als je een bod doet op een huis, kun je dit voorbehoud op laten nemen in de koopovereenkomst. Het is wel belangrijk om een redelijke termijn af te spreken, zodat je genoeg tijd hebt om de financiering te regelen. Vaak is dat 4 tot 6 weken.

Krijg je de financiering niet rond binnen die tijd? Dan kun je de koop annuleren zonder dat je een boete of schadevergoeding moet betalen. Dit betekent dat je je aan de afspraak houdt, maar niet hoeft te kopen als het financieel niet lukt.

Let op!

Er zijn wel wat zaken waar je op moet letten. Als je begint met je zoektocht naar een woning, is het verstandig om al een afspraak te maken met een financieel adviseur, zodat je een indicatie hebt van wat je kunt lenen. Dan weet je welk bod je kunt doen, en kan de termijn voor het financieringsvoorbehoud ook redelijk kort zijn.

Samenvatting

Een financieringsvoorbehoud is dus een veilig manier om jezelf als koper te beschermen. Het zorgt ervoor dat je niet vastzit aan een huis dat je niet kunt betalen als je financiering niet rondkomt. Het maakt het kopen van een huis wat minder spannend, omdat je zekerheid hebt over je financiële situatie. Als je een huis wilt kopen, zorg er dan altijd voor dat je een financieringsvoorbehoud in de koopovereenkomst opneemt, als dat nodig is.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Wat kunnen we voor je doen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht. Je hoort zo spoedig mogelijk van ons.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×